De website van de serviceclubs Ieper-Poperinge groepeert serviceclubs en partnerverenigingen die actief zijn in de regio Ieper-Poperinge. Deze clubs hebben gemeenschappelijke doelstellingen zoals: organisatie van activiteiten ten voordele van sociale doelen, projecten ten voordele van de gemeenschap, realisatie van creatieve projecten, zowel in sociale, culturele of ondernemingszin, buiten elk winstoogmerk om.
 


Het Lortcher-syndroom
Organisatie: Zonta Club Ieper
Datum: Vr 23/10/2015
Uur: 20:00
Plaats: Het Perron, Ieper
Activiteit: Het Lortcher-syndroom
Flyer: Volledige flyer...
Omschrijving: HET LORTCHER-SYNDROOM

Peer Lortcher, een gevierd componist, heeft de ziekte.

Net als zijn vader en zijn ooms.

Alzheimer.

Hij vergeet zijn leven.

Samen met zijn zoon, Marcel, probeert hij zijn geheugen terug te vinden door te luisteren naar muziek die hijzelf geschreven heeft.

Scène per scène gaan we dichter naar zijn jeugd.

‘Het Lortcher-syndroom’ is het eerste deel van de trilogie over de psyche, geschreven door Dimitri Leue. Deel twee ‘De diepte van het dal’ en deel drie ‘vanbinnen BANG vanbuiten’ werden in 2013 en 2015 gecreëerd. Wegens het grote publieke succes wordt nu het eerste deel opnieuw gespeeld.

‘Dimitri Leue schreef met ‘Het Lortcher-syndroom’ een aangrijpend verhaal, waarin het zeker niet allemaal kommer en kwel is (daarvoor zijn Leue en Borgmans teveel speelvogel). Integendeel, de onvermijdelijke neergang van Peer wordt met de nodige humor en respect benaderd. Een niet te missen voorstelling. (Filip Tielens – CJP.be)

Het Lortcher-syndroom’ is een aangrijpende vertelling over dementie, slim ineengezet en straf gespeeld, niet in het minst geschraagd door de persoonlijke ervaringen van Borgmans en Leue. (Liv Laveyne – Knack)

Een hoop kleurrijke verhalen uit de stamboom Borgmans krijgt hier een tweede leven. Het wordt allemaal prachtig verteld, met de dood als leidraad maar ook met opstoten van gein. Want hun guitigheid hebben Leue en Borgmans zeker niet verleerd. Maar ze mikken verder, dieper. Tot waar één familiehistorie een spiegel wordt van een gedeeld cultuurverleden, en hun uitgebeelde vader-zoonrelatie aan elke vorm van liefde raakt. […] Deze parel moeten ze blijven opvoeren, tot elke verdomde Vlaming hem heeft kunnen zien. (Wouter Hillaert – De Standaard)

Als een geroutineerd standup comedian neemt Borgmans de kijker mee doorheen een universum van flauwe moppen, geestige associaties en waanzinnige herinneringen aan exotische reizen en avonturen in ‘de Congo’. De pijn bij de vertelling sluipt langzaam naar binnen wanneer de zoon, Dimitri Leue op een zeer zachte en voorzichtige manier kleine foutjes corrigeert in de vertelling van zijn vader. […] De pijnlijke kwetsbaarheid van het menselijk brein zorgt voor een ontroerende voorstelling. Dimitri Leue speelt gedoseerd, chirurgisch nauwkeurig bijna, de zoon en de andere familiepersonages. Warre Borgmans is vooral zijn fijne zelve en hanteert gekende vormen en technieken om zijn personage leven te geven. (Roeland De Trazegnies – cobra.be)

Tekst, spel en regie: Dimitri Leue
Spel en regie: Warre Borgmans
Compositie: Antoon Offeciers
Live-piano: Antoon Offeciers/Bart Voet
Kostuums: Barbara De Laere
Productie Rataplan
i.s.m. Te Gek!?
www.rataplanvzw.be
www.warreborgmans.be


Terug naar de kalender