De website van de serviceclubs Ieper-Poperinge groepeert serviceclubs en partnerverenigingen die actief zijn in de regio Ieper-Poperinge. Deze clubs hebben gemeenschappelijke doelstellingen zoals: organisatie van activiteiten ten voordele van sociale doelen, projecten ten voordele van de gemeenschap, realisatie van creatieve projecten, zowel in sociale, culturele of ondernemingszin, buiten elk winstoogmerk om.
 


Toneel NIETS
Organisatie: Zonta Club Ieper
Datum: Vr 09/02/2007
Uur: 20:15
Plaats: Stadsschouwburg, Ieper
Activiteit: Toneel NIETS
Omschrijving: Deze voorstelling gaat door op VRIJDAG 9 FEBRUARI in de stadsschouwburg te Ieper om 20.15u, gevolgd door een drink in het JOC.

Kaarten kosten €15 per stuk en zijn verkrijgbaar bij alle leden van Zonta.

Er is een centraal verkooppunt bij

Martine Bossuyt, tel. 057/20.77.01
Chantal Houthoofd, tel. 057/20.09.18

Het toneelstuk “NIETS” is een bewerking van het boek van Nick Balthazar “ NIETS WAS ALLES WAT HIJ ZEI”. Het is gebaseerd op het waar gebeurd verhaal van de 17-jarige jongen die een 4-tal jaar geleden de dood opzocht door van het Gravensteen in Gent te springen. Hij was autistisch en achteraf bleek dat hij zwaar gepest werd in en buiten de school.

“NIETS” is de basis van een theatersolo. De acteur Roel Vanderstukken wordt gerugsteund door een arsenaal van multimedia: PC’s videogames, video, muziek … Dit alles gecontrasteerd met een in wezen zeer poëtische theatertekst. Het spreken in rijm is de “afwijking” van Ben. Dat hierbij ook wordt aangesloten op de rapcultuur, ligt zo voor de hand.

“NIETS” wil zeer openlijk praten over autisme en daarnaast ook over het bijna even acute probleem van het pesten van hen die anders zijn, met daarbij de suïcidale wanhoop die uit dat soort situaties kan voortvloeien. N.a.v. die zelfmoord zei de moeder van Ben: “Er is niets wat iemand ooit gaat kunnen zeggen wat me ooit gaat kunnen troosten.”

Ouders van autisten zijn niet gebaat met grote theorieën, maar voor leken in de deze thematiek toch een kleine verduidelijking. Een persoon met autisme heeft problemen op o.a. volgende gebieden:

- De sociale omgang: vb. Waarom mag ik mijn oma een kus geven en mijn juffrouw die ik ook graag zie, niet?
- De communicatie: bv. Het letterlijk opnemen van wat er gezegd wordt: moet ik dan mijn schoenen uitdoen om mijn voeten te kunnen vegen?
- De verbeelding: bv. Er is teveel of te weinig fantasie: bij een rol in een rollenspel (gebaseerd op de definitie van Wing).

De kenmerken zullen bij de ene autist meer aanwezig zijn als bij de andere. Autisme is een handicap met vele gezichten. Deze personen zijn, net zoals iedereen, uniek!

Auteur en regisseur: Nic Balthazar – Acteur: Roel Vanderstukken –Spelbegeleiding: Michaël Pas Muziek: Maurice Engelen (Praga Khan) – Acteurs in de video’s: Marijke Pinoy, Peter de Graef, Jacob Beks, Ron Cornet en jeugdauteurs uit “ Victoria” en “ De kopergieterij ”.
Website: http://www.niets.org/light/vst_verhaal.html
Contactpersoon: Martine Bossuyt
Telefoon: 057/20.77.01


Terug naar de kalender